John Boyne började skriva den här boken när han såg två pojkar som lekte vid ett stängsel. Han döpte dem till Bruno och Shmuel. John Boyne skrev bara i 60 timmar.
Denna bok har genren historisk roman. Denna bok handlar om en pojke som heter Bruno och han flyttar ifrån sina vänner. Han flyttar till en plats där han inte har några vänner men tillslut hittar han en liten pojke med samma ålder. Han bor på andra sidan stängslet och dem vill verkligen vara med varandra så Bruno försöker komma in till sin kompis som bor i Auschwitz för att hjälpa pojken som heter Shmuel.
Bruno
Bruno är en pojke som är 9 år. Bruno förstår alltså inte allt och då tror han att Shmuel har massa vänner på andra sidan stängslet och då säger han att det är orättvist att han har kompisar. Man kan ändå inte ogilla Bruno. I filmen är Bruno så söt och snäll och lite blyg men han tyckte fortfarande att det var orättvist att Shmuel har "vänner".
Shmuel
Shmuel är en jude som bor i Auschwitz. Han är väldigt snäll mot Bruno även fast han är lite konstig ibland. Shmuel är en pojke som bor med sin pappa i Auschwitz. Jag tror att John Boynes budskap är att man inte ska döma folk för vilken religon dem tror på. Miljön i denna bok är att det är jätte fint på Brunos sida av stängslet med massa träd och blommor och ett fint hus. På andra sidan stängslet - där Shmuel bor - så är det inte några träd alls och är typ en "öken" men det finns gräs och hus men det är gasrum och baracker och massa barn och människor som är judar. Och mellan Bruno och Shmuel finns det ett elstängsel.
Jag tycker denna bok är väldigt bra för att man får lära sig hur det var förr i tiden. Jag blev ledsen inombords när vi såg på filmen och ser hur dem behandlade judarna förr i tiden.
Jag tycker ni ska köpa denna bok eller titta på denna film för att den är värd att titta på. Boken är mer för dem yngre för då kan man skapa sina egna bilder men filmen är lite jobbigare för då så är dina bilder snälla och i filmen så ändras dem till det jobbiga alternativet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar