onsdag 25 oktober 2017

Pojken i den randiga pyjamasen - Linus




Pojken i randig pyjamas.

Boken, pojken i randig pyjamas är en skönlitterär historiebok som skrevs av John Boyne. John Boyne är från Irland och bor i Dublin. Boken handlar om en pojke, pojken heter Bruno, han är aningslös som attan och har ingen aning om vad som pågår, och levt sitt liv i en lyxvilla, så har ingen aning om vad ordet fattigdom ens betyder.
   En annan pojke Shmuel exakt samma ålder, nio år, han föddes i Kraków med sin mamma, pappa och storebror. Fast en dag så kom soldater till deras hus och sade åt dem att ta på sig axelband, som var vita, och hade blåa sexspetsiga stjärnor, Shmuel tyckte symbolen var fin, men det verkade inte de andra på gatorna i deras hemstad för folk vände ryggen åt och verkade inte vilja prata med honom.

   Två pojkar, som båda blev iväg tvingade från sitt hem, möts i glesbygden i Poland, dem båda lär sig mycket om varandra, även om vad de tycker, och om vad som pågår, Bruno gillar inte att hans pappa, kommendanten, har så mycket att göra i polen, och den andre pojken, Shmuel, gråter över att hans pappa är borta.
   Bruno vet inte varför det är ett långt stängsel i Allt-swish som delade upp han och Bruno, Bruno förstår aldrig varför Shmuel får vara med sina kompisar och leka i sina randiga pyjamaser dagen lång, och han som är ensam med bara sin hopplösa syster som sällskap. Bruno tycker att det är mycket tråkigt att han behövde åka ifrån sitt hem och ersätta det med ett ställe som Allt-Swish.
   Allt-swish är ett hemskt ställe enligt Bruno som är van vid stadslivet. Det finns inga andra hus än Brunos familjs temporära villa ute i skogen, som dessutom inte har fem våningar som Brunos riktiga hem utan bara har tre! Och stängslet en halvtimmes promenad dit, skulle ha sträckt sig från horisonten till vänster och ända fram till horisonten åt höger om man stod i mitten av det, så långt är det! Inuti ligger temporära barracker där alla pyjamasmänniskor lever i, eller Bruno tror alla fall att de är temporära annars så hade ju pyjamasmänniskorna inte fått plats.

Detta utspelas i en utan Europas mörkaste tider. Tiden då mörkret regerade, och demokratier var överskattade enligt de flesta människorna, vi pratar förstås om 1930 och 40 talet.

John Boyne vill skapa ett budskap om att människor måste vara vaksamma och försiktiga med vad de gör emot andra för en dag kanske de kräver hämnd.
Det är därför jag älskar den här boken.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Du, borde, ta, bort, nästan, alla, komma, tacken.

    SvaraRadera